Tak tau nak buat desert apa untuk juadah berbuka dan raya nanti . Boleh cuba buat puding triffle ni, nampak glemor gitu kalau raya buat puding triffle ni macam open house kat hotel 5 star gitu . Ramadhan kali ni pun boleh buat desert untuk berbuka . Bolehlah sedekah bagi jiran tetangga ,dapat jugak pahala free dan mengeratkan silaturahim .
BAHAN-BAHAN
1) Kek Swiss Roll
2) Fruit Cocktail
3) Nata de Coco
4) Serbuk Agar-agar
Utk Custard Sos:
1) serbuk kastard (35gm )
2) susu penuh krim (375ml)
3) gula castor (50gm )
4) esen vanila (1tsp)
5) susu penuh krim (50ml)
CARA-CARA
1. Sebatikan serbuk kastad dengan susu dahulu agar tidak berketul. Campurkan dengan gula castor serta esen vanilla.
2.Kemudian Masak dengan api yang sederhana, sehingga custard masak dan pekat. Masukkan 50ml susu penuh krim untuk mencairkan sedikit sos kastad. Tutup api dan biarkan custard sejuk sedikit.
4.Masukkan campuran buah-buahan serta nata de coco supaya sekata, dan tuangkan sedikit air gula dari campuran buah-buahan dan nata de coco tadi untuk melembabkan sedikit kek.
5.Tuangkan custard sos tadi dan ratakan sehingga menutupi seluruh lapisan kek dan campuran buah-buahan bersama nata de coco.
6.Masak agar-agar mengikut masa yang telah diberikan sehingga mendidih.
7.Kemudian tuangkan perlahan-lahan diatas lapisan custard agar custard tidak pecah dan merekah
8.Apabila agar-agar mulai sejuk dan keras ,masukkan kedalam peti sejuk selama 2 jam. Setelah itu, bolehlah dihidang ketika sejuk.
bila tambah whip cream ia lebih sedap |
Boleh di buat dengan buah-buah yang segar |
No comments:
Post a Comment