nuffnang ads

Thursday 4 July 2013

Cekodok Ubi



Bahan-bahannya
Ubi keledek (kalau dapat keledek oren lagi bagus)
Tepung Gandum- ayak
Gula
Sedikit Garam

Cara-cara membuatnya
  1. Kopek kulit ubi, potong kecik-kecik, rebus dengan garam sikit sampai empuk. (Air untuk rebus ubi tu jangan banyak sangat. Kalau boleh cukuplah sekadar nak bagi ubi empuk dan air rebusan tinggal di dasar periuk saja)
  2. Keluarkan ubi yang telah empuk. Masukkan ke dalam bekas yang sesuai.
  3. Tuangkan gula secukupnya.
  4. Lecek ubi bersama-sama gula sehingga hancur.
  5. Masukkan ubi sedikit demi sedikit dan uli bersama-sama ubi sampai sebati (agak-agak la bagi sedang elok, kalau kurang tepung adunan lembik susah nak digentel. Kalau terlebih, adunan keras bila dah digoreng boleh dibaling kedinding pulak nanti)
  6. Bulat-bulatkan adunan dan gentel sebesar duit 50 sen.
  7. Sipa digentel, bolehlah digoreng didalam minyak yang banyak sehingga berwarna kuning keemasan. an.
  8. Angkat dan toskan.
  9. Lepas tu makan lah...tengah panas-panas tu yang sedap.(Tapi jangan pulak masuk mulut yang baru angkat daripada kuali, jang melepuh pula. Biarlah sejuk 5 - 10 minit)
                                                                           

No comments:

Post a Comment