nuffnang ads

Saturday, 8 June 2013

I not a 'Perfectionist'



Apa 'Perfectionist' ni? Bagus ke tak bagus untuk kita jadi seorang yg perfectionist? Menurut kamus WikiApadia Perfectionist ni boleh la diberikan kepada 2 bahagian. Dari segi psychology dan dari sudut philosopy. Dari segi psychology ia merupakan kepercayaan dan keyakinan dalam diri yang dalam setiap sesuatu pekerjaan, ia mesti mencapai 'tahap kesempurnaan' macam kuasa medan magnetik Pendekar Laut. Orang macam ini, kalau jadi boss korang, maka sendiri mau ingatlah akan akibatnya. hehehe. Manakala dari sudut philosophy pulak, perfectionism adalah ketekunan dan keazaman yang untuk mencapai kualiti rohani, mental, fizik, dan material yang optimum.
Aku TAK KATA perfectionist ini sesuatu yang negatif. Cuma sesetengah orang dia tak sedar samada dia adalah seorang yang perfectionist, terlalu detail, or just being fussy. Bak kata senior aku,masa kerja di ZAaba dulu, buat kerja mesti "ZERO DEFECT". Yer lah. Kalau buat drawing, mesti la Zero Defect. Sebab once ko tersalah Draw terlebih 1 'zero' pun dah boleh tukar figure 100,000 jadi 1 juta. But when it come to art work, kerja-kerja berkaitan dengan seni, aku rasa sampai bilapun kita takkan capai 'tahap kesempurnaan' itu tadi.

No comments:

Post a comment