nuffnang ads

Wednesday, 2 July 2014

My journey, i'm a mommy now !!

     


   Pregnancy!
because of my pregnancy, i hardly went out and was less active than i've this last year. i missed a lot invitations to events,
hangout,shooping and blaa.. blaaa my first trimester was the worst sangat . huh, asyik nak muntah je tapi tak selera makan dan paling teruk boleh pulak alahan nak meludah je sebab rasa geli ngan bertakung air liur dalam mulut.Tersangatlah seksa nak telan air liur sendiri. Boleh dikatakan sepanjang tempoh alahan tu memang spare plastik la nk meludah .

second trimester okai la sikit . Alahan semua hilang, dari perut kecik makin membesar sebabnya selera makan dah melampau . Hari- hari nak ice cream magnum ngan cabry. Seriously,badan makin membengkak , muka pun makin bulat. Muka pun makin berseri kata member la.. Pastu,asyik nak berdandan je . Boleh dikatakan semua cakap baby boy . I pun memang berharap baby boy tapi feeling baby gurl tu memang ada cuma aku tak kisahkan sangat janji baby sehat . Lagipun, waktu scan memang tak nampak tuttnya .hehehe

Trimester dah start nervous pasal giving birth and what to expect when you're expecting. hehehe.

                 Having a baby!
when i was 38 weeks pregnant, everyone in my family - and me - started to get nervous to the point that my parents and husband tak bagi i keluar sangat.
tanak i terberanak konon.Tapi memang i jenis kaki jalan, i still la merayap sana sini . Lagi pun elok ckit berjalan time dekat2 nak bersalinkan.

Sepatutnya, i kena attend kelas external apatah , kak iparlah yg suruh g tp husband bz memanjang .So,alhamdulillah gak la zaman ni zaman teknologi. sume benda boleh google je.
still, it'll be much better to learn and experience it face on with nurses.
i actually learnt how to breastfeed on youtube! among many other stuff. hahahahaa! =p

the experience of giving birth was seriously most unexpected. i know it'll hurt but i didn't expect it to hurt that bad.
and to think i survived it?? wahh kagum ngan diri sendiri.
Dhia Az-zahraa 

Anyway, alhamdulillah 29 Mei 2014 jam 2.36 p.m lahirlah anak kami yang pertama, Dhia Az-zahraa ( cahaya bungaku )

Seriously, memang banyak dugaan nak lahirkan dia dengan keadaan sorang2, husband i pulak kat ganu, i terpaksa ceaser sebabnya jantung dia lemah masa bukaan 2cm . First time buatkan fobia seumur hidup . hihihi
Hari tu , i teman mama tido kat kedai sebab nk tolong buat tempan nasi lemak . Pagi lepas subuh i nak sambung tido balik tp i rasa kain basah je . Mama pulak da g antar tempahan. So, tinggal i terkapai2 sorg2 . Call mama xdpt , dia tggl fone pulak .Then , call adik kedua . xangkat . Last2, i call papa . Then, dia ckp tggu dulu btol2 sakit . okai, i pun tunggu la , dah start sakit 5 minit2 . Dalam 8 lebih, mama balik then i bgtau dia . Dia suruh makan semua n dlm kul 10 lbh i bertolak gi hkl , sampai sana daftar pastu dorg check bukaan dah 2 cm . Then, dorg tolak masuk wad . Kat wad yang sangat tragis . Mama i da balik , tggl adik i, husband i baru otw lepas bgtau i dah nk bersalin .Then, kat wad tu dorg check balik bukaan, dah la doktor laki india, memang tersangatlah malu tp redha je la n then check jantung baby , jantungnya lemah . So, doktor xleh tggu n nak operate . Pastu boleh dia ckp dorg terpaksa operate n dorg xsure boleh selamatkan baby atau x . Time tu jugak i melalak . Tuhan je tahu .Dekat wad tu jgk aku dikelilingi doktor . Doktor pecahkan air ketumban, huh.. memang tersangatlah sakit then bawak masok labour room, dibagi epidural separa. Apa lagi ,dioperate la jawabnya.
Bila bunyi baby nangis, dengan i sekali nangis.Alhamdulillah , semua selamat walaupun tanpa suami disisi.





 

No comments:

Post a comment